Pages

Ads 468x60px

Friday, 29 March 2013

relaks sebentar bersama IMAN ~~

duduk sebentar beriman sesaat ~~ ^_^



Saat kita menanam padi, rumput ikut tumbuh.
Tapi saat kita menanam rumput, tidak pernah tumbuh padi...

Dalam melakukan kebaikan terkadang hal yang buruk turut menyertai.
Namun saat melakukan keburukan, tidak ada kebaikan bersamanya.

So.....
Jangan pernah bosan untuk berbuat baik meski tidak sempurna di mata manusia,asalkan di lakukan dengan ikhlas kerana-Nya, sungguh itu akan terlihat lebih sempurna pada pandangan Allah Azza Wa Jalla...



Di SeBaLiK ~~



di sebalik senyumanmu
tidak pernah ku tahu wujudnya derita
di sebalik gelak tawamu
tidak pernah ku tahu wujudnya air mata
di sebalik kegembiraanmu
tidak pernah ku tahu adanya duka....

menyembunyikan derita di hati bukan mudah,
pendam rasa duka itu sangatlah lelah
berendam air mata hakikatnya lemah....

namun,
dek kerana janji Ilahi kau bangkit,
kerana cinta qudus Rabb kau kembali hidup....

hebatnya dirimu !
dikau menguatkan orang lain di saat kau sendiri rasa lemah,
dikau menggembirakan orang lain di kala hatimu resah,
dikau menghadiahkan orang lain senyuman tatkala hatimu tercalit parah....

kini baruku tahu,
suka tidak bermakna tiada duka,
gembira tidak bermakna tiada derita,
ketawa tidak bermakna tiada air mata...

kadang-kadang,
melihat orang lain bahagia itulah kekuatan,
melihat orang lain ketawa itulah kebahagiaan,
tiada apa lagi yang diharapkan,
melainkan terus mengukir senyuman,
lalu ketabahan bergerak seiringan...

puisi dicipta khas buat insan yang tak henti-henti menghujani diri yang faqir ini dengan SEMANGAT yang sentiasa membara ! moga langkahan kaki kita dan apa yang kita perjuangkan, mendapat saham di akhirat kelak !!!

tiada perjuangan tanpa pengorbanan..... ^_^

salam mujahadah !! Allah sentiasa ada ~~




Saturday, 23 March 2013

tinta & air mata


Adakalanya….
Hari yang panas dan ceria
Bertukar mendung seketika
Mentari merangkak pergi
Gumpalan awan bertandang sisi
Hati gundah
Tercari-cari
ke mana perginya mentari yang dinanti....

Ku lakar isi hatiku dengan air mata
Ku lakari ia pada langit kehambaan
Tiada kata yang dapat ku lafazkan 
Hanya titis air mata bicara segalanya

menangis..
teringat suatu ketika
Laut keimanan ku tergugat 
Tatkala dihempas badai godaan dunia
Hampir aku hanyut dibawa arus
Lantas Kau hulurkan tali hidayahMu

Menangis lagi…..
Mengenang cinta yang belum utuh untukMu
Tapi masih mencari-cari cinta dunia
Hati yang dahagakan kasih sayang 
Tapi bukan pada RABBnya
Tersungkur kembali pada teguhnya akar nafsu...



Kesatlah air matamu
biarkah ia pergi
redha apa yang akan tiba 
berita yang boleh meruntuhkan perasaan jiwamu
andai mu masih keliru
kata-kata ku ini
bacalah di dalam 
TANGISAN
JIWAKU
Di situ ku luahkan apa yang
terbuku di dalam jiwaku...

CINTA ALLAH ITULAH KEKUATAN ^_^


Friday, 22 March 2013

detik yang berlalu ~~


setiap detik yang berlalu,
ianya akan terus berlalu dan takkan pernah kembali lagi...
kaki terus melangkah mengikut gerak waktu.....

kadang-kadang,

di pertengahan jalanan,
kaki tersadung, wajah tersungkur ke bumi....
kekuatan dan ketabahan saling bergantungan,
cuba untuk membangunkan badan yang lemah....

sejauh mana kita tenang.....?

mata hanya mampu mentafsir tapi
hakikatnya hati lebih mengetahui....

kadang-kadang terasa penat,

kadang-kadang terasa sangat begitu lelah,
kadang-kadang terasa ingin tewas,
namun.....
semua itu hanya seketika apabila IMAN bangkit memimpin hati....
IMAN bangkit memimpin langkah untuk terus menyusuri.....

apa yang indah dengan dunia andai ianya hanya sekadar perjalanan yang kosong...??
mehnah duniawi adalah satu KASIH SAYANG...
andai sabar menghadapinya, maka di SANA setiap perhiasan yang indah
menanti pernghuninya......
andai kita tenang dan bersyukur, MAHLIGAI DI SANA menjadi semakin indah.....

Allah....Allah....Allah.....
Dikaulah kekuatan....
Dikaulah ketenangan yang ku dambakan....

hadapi setiap mehnah dengan tenang.... senyumlah !!! senyumlah !!! 
walaupun hati menangis......






Tuesday, 19 March 2013

ohh EXAM !!!!

bismillahirrahmanirrahim.......

alhamdulillah, bersyukurlah kerana masih lagi diberi peluang oleh Allah untuk terus bernafas lagi pada hari ini.. moga kita tak lupa mengapa Allah menghidupkan kita hingga ke saat ini.. apakah tujuannya, ya sahabat-sahabat? emmm,, fikir-fikirkan ye !!!!!

sementara menunggu exam adab nusus pada jam lapan malam ini, terasa ingin mengisi kekosongan masa dengan menaip apa sahaja yang terlintas di fikiran.. cewahh,, sempat lagi nak berblog ye.. bukan apa, balik kelas dari pagi sampai ke petang sure otak yang dah letih ni perlukan rehat.. daripada tidur baik kita buat sesuatu yang berfaedah ye tak?? lagipun tak baik tidur selepas asar.. mewarisi sifat kepapaan... dah la malam ni nak exam,, risau akan jadi blurr pula... hehe.. ^_*

EXAM?? EXAM?? EXAM?? emm,, dengar perkataan ni je dah cukup membuatkan majoriti student tak tidur malam, stay up sehingga lewat pagi, ada yang sanggup berlapar, dan macam-macam lagi.. bagi mereka, sesaat yang berlalu tu sangat sayang untuk dibazirkan.. itulah ragam kebanyakan student yang bakal menghadapi exam !! ada yang lagi sejam nak mula exam dah mula sakit perut, time-time tu je tetiba perut jadi lawas.. hehe.. biasalah, ana pun selalu je rasa macam tu.. sakit perut plus cuak tu memang dah sebati.. badi exam kut ! hikhik...

satu lagi yang ana perasan kebiasaannya bila exam semakin menghampiri, musolla akan penuh.. pukul 5 pagi dah ada orang kat musolla.. secara husnu zon, sudah pasti mereka cuba untuk mendekatkan diri kepada Allah.. dah saat-saat genting macam tu hanya Allah je yang boleh tolong.. tak kiralah kita hebat macam mana pun,, jangan sombong dan terlalu yakin dengan kelebihan yang kita ada.. kuasa Allah siapa yang tahu? kan kan kan??

nak kata manusia ni bila dalam keadaan susah,, baru nak ingat Allah.. pengalaman ana masa sekolah menengah dulu, time nak exam PMR dan SPM, pukul 5 pagi dah ramai ke musolla untuk berqiyamullail.. lepastu rasa macam tak nak keluar daripada musolla,, rasa nak stay terus dalam tu.. rasa tenang yang amat sangat bila kekerdilan diri ini terasa pada pandangan Allah.. subhanAllah !!! anda semua pernah rasa tak? cumanya nak kata, janganlah sebab kita nak exam, time tu je kita melipatgandakan ibadah, bila exam dah selesai, ibadah yang kita buat tu dilupakan begitu sahaja.. sepatutnya, dah selesai exam tu kita kena lipatgandakan lagi ibadah, supaya Allah lembutkan hati pemeriksa untuk menanda kertas dengan senang hati dan dada yang lapang.. pemeriksa itu manusia biasa juga yang mana hati dan moodnya boleh berubah-ubah.. ingatlah !! Allah itu memegang hati hamba-hambaNya.. jangan risau, bila kita bergantung kepada Allah, natijahnya akan kheir sahaja.. sentiasa tajdid niat !! moga usaha tak jadi sia-sia....

walau apa pun, exam ni cuma ujian duniawi.. bilamana kita diuji oleh Allah dengan sesuatu yang lebih sukar, sehingga tak tertanggung rasanya untuk terus bertahan, maka formulanya tetap sama.. dekatkanlah diri dengan Allah.. mintalah Allah pinjamkan secebis kekuatan,, memang kadang-kadang kita rasa macam dah nak putus asa... tapi,,,,, nanti dulu !!!! jangan mudah menyerah !!! Allah itu tetap ada.. meskipun di saat itu kita berseorangan tiada siapa yang menemani, Allah tetap ada untuk kita... Allah dengar setiap luahan hati kita !! Dia tahu apa yang terbaik untuk kita.. percayalah,, cuba tarbiyah hati untuk sentiasa yakin dengan pertolonganNya...



niat di hati nak tulis sikit je, terpanjang sikit pulak.. hehe.. sikit je.. apa-apa pun,, bittaufiq wannajah !! setiap ujian ada hikmahnya.. jangan mudah menyerah kerana kita ini adalah JUNDULLAH !!! siapa kita?? kita ini pejuang ISLAM, pejuang AGAMA... jangan risau,, Allah sentiasa ada untuk membantu.... ^_^

ana akhiri coretan ana pada post kali ini dengan satu quotes :

dalam bahagia Allah menyisipkan duka,
agar kita tahu ada himkah di sebalik air mata...
dalam harap Allah menyisipkan resah,
agar kita sedar untuk iringi doa dengan sepenuh pasrah...
dalam juang pun Allah letakkan lelah,
agar kita ingat betapa mahalnya istiqomah...

jap,, ada lagi satu !!! 

HAPPINESS will never come
to those who fail to
appreciate the blessings they already have..
say ALHAMDULILLAH
every moment of life..
^_______^

selamat menempuhi imtihan (exam) !! 




Thursday, 14 March 2013

ular !! ular !! ular !!

ketika sedang berqailulah di dalam bilik..................

ular ni hanya gambar semata-mata..
bukan ular yang ada kaitan dengan ini cerita ! ;)


"Aaaaaarrrrrrr !!!!!!!!  ular ! ular ! dik, bangun dik ada ular !!!!"
jerit seorang kakak yang ketika itu sedang memakan keropok mamee di dalam bilik.. 

baru sahaja si adik ingin terlena, zzuuuppp !!!! rasa nak jatuh jantung dek mendengar teriakan si kakak..
nasib baik roh ni masuk jasad yang betul.. hehe.. si adik pula tengah tidur di atas lantai, tanpa berfikir panjang si adik terus melompat naik atas katil gaya dah macam ala-ala superman, lutut terhantuk di besi, sakit jangan nak cakap la.. tapi sebab takut tahap gaban punya pasal, sakit tu tak rasa langsung, dada berdebar kencang sambil mata si adik meliar mencari kelibat ular..

"mana? mana kak ularnya?" si adik sudah mula cuak.. si kakak sudah awal-awal cabut dulu meninggalkan si adik keseorangan dalam keadaan kebingungan dan ketakutan.. sampai hati... tiba-tiba.........

'eh apa benda yang panjang warna hitam halus depan mata aku ni?' si adik dah berada di tahap takut yang teramat sangat.. baru je nak jerit sekuat hati, nasib baiklah minda si adik ni masih boleh berfikir dengan waras.. maklumlah baru bangun tidur, tengah mamai-mamai gitu.. rupa-rupanya benda panjang warna hitam tu ialah 'earphone'.. fuhhhh,, rasa gemuruh di dada sudah mula kendur sedikit.. mati-mati ingat ular, hati si adik berbisik..

"oi dik, keluar la.. ular tu ada kat depan katil tadi" jerit si kakak dari luar bilik.. serentak itu, rasa ketakutan sudah kembali menguasai diri.. tanpa berlengah lagi, si adik dengan sekuat hati melompat dari atas katil straight ke arah pintu sambil berlari-lari geli-geleman.. bukan apa takut terpijak ular tu.. eeiiii !!!

tangan si adik sudah mula menggigil.. ayah yang ketika itu sedang beristirahat di atas buai, berlari-lari masuk ke dalam..

"apa yang kecoh ni?" soal ayah kehairanan..

"ular tadi dalam bilik" jawab si kakak..

"besar ke ularnya? warna apa?" soal ayah lagi.. langsir bilik diselak.. 

"sedang-sedang je besar ibu jari kaki.. warna kelabu" ujar si kakak.. dia hanya memerhatikan dari luar pintu je.. nak masuk bilik memang tak la..

ayah terus masuk memeriksa tempat yang didakwa ada ular tadi.. belakang meja, bawah katil, celah almari, semua tempat ayah cari namun tak jumpa.. erkk ~~ tak jumpa? alamak !! macam mana nak masuk bilik cenggini.. hati sudah mula rasa tak tenang.. 

emm,, walaupun ular tu tak sebesar mana tapi kalau dah keturunan penakut haiwan yang bernama "ULAR",, tak kira besar ke kecik, eeiii......... memang geli geleman.. bagi la wang berjuta pun kalau dicabar pegang memang takkan didekati apatah lagi disentuh... 

cari punya cari, geledah punya geledah, tak jumpa jugak.. so mereka pun berfikir mungkin ular tu terkejut tatkala mendengar si kakak menjerit, tu yang ular tu patah balik.. heemmm,, nak sedapkan hati la konon.. tapi logik ke? 

sejak tu, memang risau nak masuk bilik.. masuk pun mata pandang kiri kanan, sangat berhati-hati.. ambik barang terus cabut lari.. 
bila malam, aduhh !! rasa macam tak selamat je.. hatta semut jalan atas kaki, rasa terkejut tu bukan main dasyat lagi.. masyaAllah.. nak tutup lampu pun rasa seram je.. takut ular tadi tiba-tiba muncul.. nasib baiklah si kakak dan si adik ni tidur dalam bilik yang sama, kalau berasingan? memang tidur kat ruang tamu la jawabnya..

tidur malam tak lena, sekejap-sekejap terjaga.. automatik otak ni terfikirkan ular.. ishhh... sampaikan terbawa-bawa dalam mimpi.. dasyat sungguh la...


amacam dengan cerita ular ni? emm, actually ni memang cerita betul, baru terjadi tengahari semalam.. yang mana ana sendiri alaminya ( ana lah si adik tu) hehe... ^__*

apa yang ana nak cakap kat sini, bukan pasal ular tu pun,, tapi cuba kita bayangkan ular tadi ibarat perkara yang mendatangkan dosa.. bilamana ia hadir, menimbulkan rasa takut untuk didekati apatah lagi disentuh.. tatkala kita terlalu risau memikirkannya hinggakan terbawa-bawa ke dalam mimpi.. indah kan bila kita selalu rasa macam ni? mesti taknak buat dosa hingga mengundang kemurkaan Allah... 

ingatlah, walau apa pun yang berlaku, sentiasa ambil ibrah.. cubalah sentiasa menCARI HIKMAH.. mengapa Allah berbuat begitu.. kita dikurniakan akal supaya berfikir berpandukan al quran dan as sunnah..

peringatan demi peringatan diberi, berfikirlah !!

selamat berfikir dan beramal !!! renung-renungkan...... ^_^

kerana Allah kita mara ! barakallahu fikum....





Wednesday, 13 March 2013

Pasrah Segalanya ~~

assalamualaikum warahmatullah....



ana ingin berkongsi sebuah lagu yang mana ana baru dengar first time terus suka dan menyentuh hati ana.. tambah-tambah pula sekarang Allah sedang menguji ana dengan dugaan yang benar-benar hampir membuatkan ana tersungkur.. namun ana sentiasa yakin bahawa ujian itu tanda Allah menyayangi dan ingin memuliakan hamba-hambaNya.. malam tadi ketika tengah melayan kesedihan, tergerak hati ana nak tekan link lagu PASRAH SEGALANYA di youtube, terasa bagaikan hati ni nak sangat tau lagu ni sedangkan tak pernah tahu pun akan kewujudannya.. bila dah dengar, hati ana terpujuk.. alhamdulillah.. duhai sahabat ana sekalian,, kini dengarkanlah ~~


pernah hati ini terguris
dengan fitnah dan tohmahan menghiris
sehingga terasa diri ini hina
kerana tiada siapa yang sudi membela..

kutabahkan hatiku harungi hidup
biarpun tiada siapa yang menemani
keseorangan aku di lautan sepi
ditinggalkan mereka yang ku percayai..

namun ku tahu ada hikmahnya
setiap segala yang menimpa diri
ku serahkan segala padaMu Tuhan
yang berkuasa jua mencipta
kerana Engkau Maha Mengetahui
segala apa yang terbuku di hati..

Ya Allah tidakku terdaya lagi
menahan dugaan yang mencabar ini
terasa bagai noktah telah ku temui
mengakhiri segala yang telah aku mulai..

Ya Allah Engkau lindungilah aku
bekalkanlah daku dengan limpahan iman
agar tabahku menghadapi dugaan
agar tidakku terhenti di pertengahan..

kini di sini aku berdiri
bersama harapan yang tulus suci
agar terbitlah kembali mentari pagi
setelah malamku berkalut benci..



Tuesday, 12 March 2013

ini kisah IBUku ~~

bismillahirrahmanirrahim.....



terdengar satu tangisan memecahkan suasana, tangisan dari seorang bayi yang lahir ke dunia, seiring jeritan sang ibu yang berjihad bertarung nyawa, demi melahirkan sebuah 'CINTA'.... ya,, 'CINTA' itu adalah 'KITA' !! ^___^


wahai pembaca-pembaca yang dirahmati Allah sekalian, 

post kali ini insyaAllah ana akan membawakan kisah seorang IBU... semua orang ada ibu/emak/ummi/mama atau panggilan yang seangkatan dengannya kan? dalam berjuta-juta orang yang kita jumpa, pasti ibulah yang menduduki carta  nombor satu di hati kita setelah Allah dan Rasul... ^_^... betul tak?



ana nak cerita mengenai IBU ana sendiri, actually tak panggil ibu tapi MAK ! kalau tanya semua orang pun, mesti diorang akan cakap " ibu saya lah yang terbaik di dunia "....macam tu jugak pada ana bila orang tanya mesti jawapannnya itu... SAYA SAYANG MAK SAYA !! bila cerita soal ibu ni, mesti akan sensitif kan? insyaAllah, meh ikuti ana... baca sampai habis tau !!

INI KISAH IBUKU ~~


adik dilahirkan ketika mak berumur 42 tahun, ketika itu agak bahaya dan mustahil bagi seorang wanita untuk melahirkan anak.. 
sepanjang mak mengandungkan adik, mak selalu keluar masuk hospital cek darah.. sebab mak ada darah tinggi..
walaupun kadang-kadang mak lemah dan rasa tak larat, tapi mak tetap gagahkan diri untuk kuat demi adik..
mujurlah ketika itu anak-anak mak yang lain (along, angah, alang, ateh) dah besar,
boleh bantu mak menguruskan diri, masakkan makanan untuk mak...
hinggalah tibanya saat adik telah dilahirkan ke dunia,
mak memangku adik dengan penuh kasih sayang,
namun kesakitan yang ditanggung oleh mak tak berakhir di situ,
memandangkan adik ditempatkan di blok yang jauh sedikit dari wad mak,
mak terpaksa berjalan perlahan-lahan menahan kesakitan,
menuju ke blog tu semata-mata untuk menyusukan adik..
kemudian bila adik dah tidur, mak kembali semula ke wad mak....
begitulah silih berganti setiap hari tambah-tambah pula adik kena demam kuning menyebabkan mak perlu kerap menyusukan adik....
setelah dibenarkan pulang setelah berhari-hari lamanya di hospital,
mak mengendong adik melangkah ke dalam rumah buat pertama kalinya,
berebut-rebut along, angah, alang dan ateh mendapatkan mak sambil mencium pipi adik berkali-kali..
adik rasa seronok bila semua orang menerima kehadiran 'orang baru' dengan gembiranya....

masih segar di ingatan adik,
saat pertama kali adik menjejakkan kaki ke tadika,
mak lah yang setia menanti adik di luar pintu pagar....
kadang-kadang adik menangis tak nak pergi sekolah,
tapi mak tetap berlembut dengan adik,
satu hari tu adik suruh mak teman sampai masuk kelas,
tapi adik taknak mak balik, then mak mesti akan selalu cakap ayat ni ' adik, mak tak matikan enjin motor, nanti motor tu jalan sendiri... macam mana nak balik? '
pandai mak !

ketika umur adik sudah menginjak 13 tahun,
adik diterima masuk ke sebuah sekolah berasrama,
yang mana adik terpaksa berpisah dengan mak,
masa kemas barang untuk berangkat pergi ke sana,
hati adik sebak nak tinggalkan mak !
dan adik tengok muka mak pun sedih tapi mak tak tunjuk,
antara kesemua anak-anak mak, adiklah yang terawal berpisah dengan mak,
mana mungkin adik sanggup mak?
namun, mak cakap ' mak dulu tak pernah sekolah.. dan sekarang, mak taknak anak-anak mak tak sekolah macam mak.. '
ketika itu adik tau mak nakkan yang terbaik dalam hidup anak-anak..
adik melangkah pergi meninggalkan mak dalam keadaan hati yang merintih hiba,
sedaya upaya adik cuba ukirkan senyuman paling manis untuk mak meskipun ianya pahit..
untuk bulan yang pertama, hampir setiap malam adik tekup muka dengan bantal nangis sorok-sorok,
sedih sebab rindu mak sangat-sangat !
kalau dapat balik rumah tu, ya Allah seronoknya !
mengalahkan orang yang dari oversea bertahun tak balik... ^_*

bila sekali-sekala dapat balik rumah jumpa keluarga,
mak sentiasa bersemangat dengar semua pengalaman adik di asrama,
dan mak mesti tak lupa bagi kata semangat terutamanya bila nak exam..
seperti biasa, kata-kata mak yang satu inilah sentiasa terngiang-ngiang di hati dan pendengaran adik ' mak taknak hidup anak-anak mak susah macam mak dulu '..
itulah kata-kata azimat mak yang adik akan ingat sampai bila-bila..

sehinggalah adik berjaya melanjutkan pelajaran ke universiti,
mak lah orang paling seronok tatkala menerima berita gembira itu..
berbeza situasinya bila mak menghantar adik masa hari pertama ke asrama dan universiti,
jika dulu mak sedih, tapi sekarang mak tersenyum gembira...
adik pun dah tak nangis macam dulu lagi,
sekarang adik dah BERJIWA KENTAL.....
bila dah di universiti, kadang-kadang adik teralpa untuk menelefon mak,
tapi mak tak pernah lupa untuk call adik bila adik tak telefon mak 3 hari,
maafkan adik mak !
bila ada peluang bercuti balik rumah,
kadang-kadang adik terlambat bangun pagi tolong mak buat sarapan,
tengok-tengok dah siap je,
maafkan adik mak !
bila mak tengah masak untuk lunch, adik kadangkala terleka menonton TV dan tercongok depan laptop,
hingga tak sedar mak dah pun siap masak..
lepas tu mak cakap ' takpe, nanti rumah adik mewah, mesti ada mesin yang akan siapkan makanan '
adik tau mak berkias,
maafkan adik mak !
sejak itu adik berhati-hati supaya tak guriskan hati mak lagi....


dan satu perkara yang adik kagum dengan mak ialah.....
mak tak pernah lupa hari ulangtahun kelahiran anak-anak mak,
bukan setakat tu je, tak lupa jugak befday menantu-menantu dan cucu-cucu mak..
semua mak ingat dan mak takkan lupa untuk beri hadiah,
kalau tak bagi hadiah pun at least mak akan masakkan lauk special,
subhanAllah ! di mana lagi inginku cari ganti orang seperti mak?
adik takkan pernah jumpa kat mana-mana,
yang terbaik cuma mak sorang je...


kini, mak semakin meniti usia emasnya,
mak dah tak berapa sihat macam dulu...
bila ada je benda membuatkan mak susah hati,
cepat je air mata ni membasahi pipi,
mengenangkan jasa dan pengorabanan mak yang tak mampu nak dibayar,
tambah-tambah lagi kesabaran dan ketabahannya mendidik anak-anak,
meskipun mak tak pernah bersekolah, namun ketahuilah wahai ibuku !
kesusahan yang dikau tanggung itulah menjadi pembakar semangat kejayaan anak-anak..
itulah hakikat seorang mak,
tetap tersenyum saat kesusahan,
tetap cuba memberi yang terbaik untuk anak-anak setiap hari,
meskipun adakalanya kita pernah menghiriskan hatinya dengan sikap buruk kita,
kadangkala pernah mengundang air matanya dek ketelanjuran kata-kata kita...
namun semua itu diketepikan, demi sebuah kasih terhadap CINTA, kitalah CINTA itu !!! ^_^

duhai sahabat sekalian, 
itulah kisah seorang ibu iaitu mak ana.. dan ana tau anda semua mesti mempunyai kisah ibu yang menarik ! takpe, jadikan kisah ibu kita sebagai pedoman buat bimbingan kita dalam mendidik anak-anak yang bakal mendatang.. hargailah ibu selagi dia ada, sayangilah ibu selagi terdaya dan senangkanlah hatinya dengan menjadi anak yang soleh ! kerana syurga itu terletak di telapak kaki ibu.. sesungguhnya kasih ibu membawa kita ke syurga.. mudah-mudahan kita dekat dengan syurga Allah.. 


terima kasih kepada semua yang sudi membaca.. ambillah yang mana dirasakan bermanfaat..
dan jangan lupa untuk berbuat ihsan pada ibu bapa ! mereka tiada TEMAN PENGGANTI..

by :
-bakal UMMI aka IBU-

^__*








Sunday, 10 March 2013

KalAm BerbIcaRa

ku biar kalam berbicara........ehem...ehem....

assalamualaikum kepada semua muslimin muslimat rahimakumullah jamian !

terasa lama benar jemari ini tidak menyentuh ruangan blog.. masa bagaikan pantas berlalu.. tak sedar, pejam celik dah masuk bulan mac, dua bulan lagi bakal berakhirnya semester 3, maknanya, ana semakin menghampiri title 'second year' di CFS IIUM ni.. rasa sedih jugak nak meninggalkan zaman first year, tapi itulah kehidupan, kita takkan pernah kembali ke zaman silam.. sesaat yang berlalu takkan berulang.. so, hargai dan syukurilah sesaat yang hadir dalam hidup kita !

suasana mahallah yang kian sunyi, menggamit perasaan ana untuk mencoret sesuatu.. macam-macam benda yang dah terjadi.. diuji, diuji dan terus diuji.. kadangkala rasa lelah untuk melangkah, semangat ini semakin tenggelam, namun ana bersyukur kerana dikurniakan insan-insan yang tak jemu membangkitkan semula semangat ana, terus membiuskan semangat perjuangan.. kini, ana sudah mula yakin untuk meneruskan langkah perjuangan bersama mereka, bahkan ana semakin tenang berada di samping mereka.. alhamdulillah...

bak kata pepatah, alah bisa tegal biasa.. biasalah tu diuji, kalau tak diuji bukan manusia namanya kan? kadang-kadang memang rasa lemah bila diuji tapi cepat-cepat kembali kepada Allah.. hanya Allah tersimpan segala jawapan, Dia menguji kita tanda sayang.. belajarlah untuk sentiasa berlapang dada.. insyaAllah kita akan rasa tenang sebab kita tahu Allah sedang uji sejauh mana kita mencintaiNya..

luasnya hikmah ukhuwah yang Allah tautkan ini, bukanlah sia-sia.. sehingga kini ana mungkin tak mampu nak cari sahabat dan akhowat macam mereka yang sangat-sangat ana sayang kerana Allah.. merekalah keluarga ana di sini.. tempat ana meluahkan rasa gembira, tak puas hati, sedih.. ketawa bersama, menangis bersama.. mereka ini seakan tidak jemu mendengar masalah ana, walaupun hakikatnya banyak lagi masalah yang perlu mereka uruskan.. tapi mereka sentiasa melayan ana seperti keluarga sendiri.. menerima kekurangan ana, yang terkadang membuatkan kesabaran mereka teruji ketika berbicara dengan ana.. 

itulah akhowat yang ana kenali, kakak-kakak dan sahabat-sahabat di sini khususnya sahabat sebilik & sekelas dan kakak-kakak (teman seperjuangan musolla), naqibah (along 1 & along 2).. ana sayang antunna semua sangat-sangat.. bersyukur dengan kehadiran mereka.. cuma satu yang ku pinta dariMU ya Rabb, jangan pernah jauhkan kami.. tautkan hati kami dan eratkan kemesraan kami di dalam taliMu.. sandarkan niat ukhuwah adalah semata-mata kerana redhaNya.. moga kita berjiran di jannahNya..

rasa kekok sangat nak tulis blog barangkali dah lama sangat tak disentuh.. > nampak tak istiqamah di situ <
cerita banyak tapi................ entahlah.. idea tak datang pulak malam ni.. main pakai taip je.. mengisi masa senggang.. rasa bermanfaat tak ni? emmm,, mungkin..... hehe

apa-apapun, satu kata-kata yang ana suka sangat.. "SENTIASA BELAJAR UNTUK BERLAPANG DADA" natijahnya amat indah.. cuba try !!! ana cakap berdasarkan pengalaman.. bukan teori semata-mata..   
ada la satu peristiwa yang membuatkan ana rasa macam tu, tapi itu RAHSIA.. tak boleh cerita kat sini.. 



ramai orang yang pandai berKATA-KATA,

namun tak ramai yang mampu berAMAL....

mungkin ramai yang mampu berAMAL,

tapi tak ramai yang mampu berMUJAHADAH...

mungkin juga ramai yang mampu berMUJAHADAH,

tapi tak ramai yang ISTIQAMAH...

dan mungkin juga ramai yang ISTIQAMAH,

namun tak ramai yang IKHLAS...

# satu quotes untuk peringatan bersama : 

BUKAN SAJA-SAJA ALLAH memberikan UJIAN sebegitu,
MELAINKAN ALLAH mahu kamu tahu betapa tinggi kasih sayangNYA padamu....

sehingga bertemu lagi di lain masa... semoga sentiasa di bawah rahmatNya..wallahu a'lam....

                                                        




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...