Pages

Ads 468x60px

Sunday, 10 March 2013

KalAm BerbIcaRa

ku biar kalam berbicara........ehem...ehem....

assalamualaikum kepada semua muslimin muslimat rahimakumullah jamian !

terasa lama benar jemari ini tidak menyentuh ruangan blog.. masa bagaikan pantas berlalu.. tak sedar, pejam celik dah masuk bulan mac, dua bulan lagi bakal berakhirnya semester 3, maknanya, ana semakin menghampiri title 'second year' di CFS IIUM ni.. rasa sedih jugak nak meninggalkan zaman first year, tapi itulah kehidupan, kita takkan pernah kembali ke zaman silam.. sesaat yang berlalu takkan berulang.. so, hargai dan syukurilah sesaat yang hadir dalam hidup kita !

suasana mahallah yang kian sunyi, menggamit perasaan ana untuk mencoret sesuatu.. macam-macam benda yang dah terjadi.. diuji, diuji dan terus diuji.. kadangkala rasa lelah untuk melangkah, semangat ini semakin tenggelam, namun ana bersyukur kerana dikurniakan insan-insan yang tak jemu membangkitkan semula semangat ana, terus membiuskan semangat perjuangan.. kini, ana sudah mula yakin untuk meneruskan langkah perjuangan bersama mereka, bahkan ana semakin tenang berada di samping mereka.. alhamdulillah...

bak kata pepatah, alah bisa tegal biasa.. biasalah tu diuji, kalau tak diuji bukan manusia namanya kan? kadang-kadang memang rasa lemah bila diuji tapi cepat-cepat kembali kepada Allah.. hanya Allah tersimpan segala jawapan, Dia menguji kita tanda sayang.. belajarlah untuk sentiasa berlapang dada.. insyaAllah kita akan rasa tenang sebab kita tahu Allah sedang uji sejauh mana kita mencintaiNya..

luasnya hikmah ukhuwah yang Allah tautkan ini, bukanlah sia-sia.. sehingga kini ana mungkin tak mampu nak cari sahabat dan akhowat macam mereka yang sangat-sangat ana sayang kerana Allah.. merekalah keluarga ana di sini.. tempat ana meluahkan rasa gembira, tak puas hati, sedih.. ketawa bersama, menangis bersama.. mereka ini seakan tidak jemu mendengar masalah ana, walaupun hakikatnya banyak lagi masalah yang perlu mereka uruskan.. tapi mereka sentiasa melayan ana seperti keluarga sendiri.. menerima kekurangan ana, yang terkadang membuatkan kesabaran mereka teruji ketika berbicara dengan ana.. 

itulah akhowat yang ana kenali, kakak-kakak dan sahabat-sahabat di sini khususnya sahabat sebilik & sekelas dan kakak-kakak (teman seperjuangan musolla), naqibah (along 1 & along 2).. ana sayang antunna semua sangat-sangat.. bersyukur dengan kehadiran mereka.. cuma satu yang ku pinta dariMU ya Rabb, jangan pernah jauhkan kami.. tautkan hati kami dan eratkan kemesraan kami di dalam taliMu.. sandarkan niat ukhuwah adalah semata-mata kerana redhaNya.. moga kita berjiran di jannahNya..

rasa kekok sangat nak tulis blog barangkali dah lama sangat tak disentuh.. > nampak tak istiqamah di situ <
cerita banyak tapi................ entahlah.. idea tak datang pulak malam ni.. main pakai taip je.. mengisi masa senggang.. rasa bermanfaat tak ni? emmm,, mungkin..... hehe

apa-apapun, satu kata-kata yang ana suka sangat.. "SENTIASA BELAJAR UNTUK BERLAPANG DADA" natijahnya amat indah.. cuba try !!! ana cakap berdasarkan pengalaman.. bukan teori semata-mata..   
ada la satu peristiwa yang membuatkan ana rasa macam tu, tapi itu RAHSIA.. tak boleh cerita kat sini.. 



ramai orang yang pandai berKATA-KATA,

namun tak ramai yang mampu berAMAL....

mungkin ramai yang mampu berAMAL,

tapi tak ramai yang mampu berMUJAHADAH...

mungkin juga ramai yang mampu berMUJAHADAH,

tapi tak ramai yang ISTIQAMAH...

dan mungkin juga ramai yang ISTIQAMAH,

namun tak ramai yang IKHLAS...

# satu quotes untuk peringatan bersama : 

BUKAN SAJA-SAJA ALLAH memberikan UJIAN sebegitu,
MELAINKAN ALLAH mahu kamu tahu betapa tinggi kasih sayangNYA padamu....

sehingga bertemu lagi di lain masa... semoga sentiasa di bawah rahmatNya..wallahu a'lam....

                                                        




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...