Pages

Ads 468x60px

Monday, 17 June 2013

happy COOKING ! ^_^

ehemm...ehem....sesegar hijau daunan mindaku di pagi hari > takde keje menghadap laptop after subuh <

ASSALAMUALAIKUM wahai saudara saudari seakidah sekalian....pertamanya, ingin ana bawakan anda semua supaya 'BERISTIGHFAR' dulu.... > astaghfirullah al azim < harapnya hati kita ni jadi bersih, lembut selembut kapas atau kek coklat moist ke.... ikut suka la nak analogikan apa...huhu..... ^_^



insyaAllah, kali ni ana cuma nak berkongsi pengalaman & more tu cerita la...pengalaman berada di "dapur" ketika cuti minggu lepas...bukan duduk dapur sekadar lalu tengok mak masak apa, bukan jugak semata-mata duduk dapur just tuk minum air....bukan semua itu !! bukan !! tapi ana telah menghayun sudip n kuali di dapur....hehe....over tak ayat....emm, ana tau kat luar sana ramai je yang pandai masak...rajin masak bahkan power la bab-bab masakan ni....tapi semua tu ana tak kisah asalkan ana pun dah tau masak before sampai 'masanya'... ehhhh??? errrrrr.....dah lain macam bunyinya tu.....kekeke

bermula dengan satu gerak kerja kemudian dari situlah ana mula mengerti mengapa ana dipilih berada di bahagian masakan....dengan jujurnya ana mengaku sebelum ni kat rumah memang takde keyakinan diri yang jitu untuk memasak....maklumlah anak bongsu, kakak2 pulak dah besar n pandai masak belaka, si ayah pula tak boleh makan masakan selain air tangan mak, oleh sebab tu si adik ambil ringan je pasal hal-hal dapur ni....duduk dapur pun just tolong basuh pinggan after mak selesai masak....aishh,, apa punya anak la ni kan....tapi tu dulu !! tu semua dulu !! sekarang ana dah yakin !! > ni semua poyo <

hari pertama berada di dapur...dalam keadaan nervous yang teramat sangat tatkala diberitahu perlu memasak untuk sepuluh sehingga lima belas orang...ingatkan muslimat je tapi......MUSLIMIN sekaliiiii???
gulppp.....ah sudah, gawat ni....nasib baik ada 3 orang lagi yang bekerja dalam bahagian masakan ni....kalau tak, melayang kuali ! hehe.....untuk 1st day tu, ana tak masak...just tengok n tukang rasa....masa tu ana just goreng sayur,, simple je....bila tibanya waktu makan,, makanan kami tu dikritik oleh mereka.....memang rasa down walaupun bukan ana yang masak tapi ana terasa jugak.....dan mulai detik itu,, saat itu,, ketika itu ana memasang keazaman baru kerana tercabar !! nak makan sedap-sedap ye !! ok !! nantikanlah masanya !! > semangat entah dari mana mula datang < :-P

masuk je hari kedua, pepagi lagi ana dah call mak tanya resepi masak ayam sambal merah....lepas tu pergi pasar beli segala bahan-bahan....bila dah depan kuali, dengan bismillah dan tawakal ana mula masak....tukang rasa ramai, so mudah la kan....sorang demi sorang rasa dannnnnn..........marvellous ( betul ke ejaan tu?? tak kisahlah asalkan bunyi sama ) !!!! tak sangka sentuhan pertama menjadi....alhamdulillah....bila tengok diorang makan, rasa best sangat !!! hati kembang semacam.....hehe...bukan riak cuma rasa gembira tak terkata kerana Allah bantu mudahkan urusan....sampaikan ada yg buat thumbs up..sendawa bagai...time ana makan masakan sendiri pun rasa macam mak ana yang masak....cewahh nak kata serupa macam masakan mak....tapi relaks dulu baru hari permulaan....

dan hari seterusnya ana dicop sebagai ketua masakan....lawak sungguh la....bagi ana,, semua ketua masakan,, diorang banyak bantu....cuma resepi banyak ana ambil dari mak...ayam masak paprik dan ayam perap sate.... sejak tu jugak la masakan kami menjadi biarpun sebelum ni tak pernah testing pun....senyum pun lebar je mana taknya kena puji....hehe....astaghfirullah....bukan riak tapi rasa kembang sikit je...serius macam ana yang masih mentah lagi bab-bab masak ni bila masakan tu orang suka,, subhanAllah !!!

alhamdulillah,, ana dah mula yakin...mak pun dah cakap lepas ni tak payahlah mak masak lagi,, adik dah pandai masak....mak duduk goyang kaki je...ok berehh mak !! memang tu impian ana nak masakkan untuk family nanti....insyaAllah... :-)

bagi yang kat luar sana, ana faham perasaan bila mana tiada keyakinan berada di dapur...ana pernah lalui dan kini tak mustahil... semua orang pandai masak, semua orang ada skill tu cuma kita tak pernah rasa nak mencuba.....bagi para isteri, sentiasalah cuba untuk memasak makanan yang sedap hari-hari,,dan suami pulak pujilah masakan isteri walaupun tak sesedap mana....better kita ni rajin masak bukan pandai masak sebab kalau rajin masak even tak sedap lama-lama sedap jugak nanti...kalau pandai masak tak semestinya rajin masak,, ye tak??

sungguh !!! memasak ni bukan saja-saja, tapi inilah yang merapatkan ukhuwah ana dengan sahabat-sahabat, dan juga pengikat mawaddah n mahabbah keluarga....ikhlaslah dalam buat apa saje,, insyaAllah takkan jadi sia-sia...that's all !!! see you next time...

wallahu a'lam.....barakallahu fikum ! SENYUMMM ^_^


Wednesday, 5 June 2013

Andai Bersamamu

assalamualaikum warahmatullah...

semenjak ni suka pula ana meneroka youtube mencari lagu-lagu baru.. (maklumlah lambat cakna pasal hiburan,, oppsss !! hiburan yng berunsurkan Islam tau ^^) ketika tanganku sedang ligat mengklik itu dan ini,,, terjumpalah lagu ANDAI BERSAMAMU nyanyian Halim Ahmad feat Che An Dusuki ( penasyid favourite ni ! huhu :-) ) 

sebenarnya ana ni mudah jatuh suka kepada suara yang merdu...bila dengar lagu ni,, bukannya lirik yang dihayati dulu,, tapi suara penyayinya yang gemersik merdu tu dulu menyusup dalam hati... ishh3...jangan tiru macam ni ye,, Astaghfirullah !!  sepatutnya hayati dulu mesej yang nak disampaikan,, tapi ni terbalik pulak.. .>_< dah banyak kali dengar barulah ana hayati lirik lagu ni...

dannnnnnnnnnnnn......................

sememangnya ana turut jatuh cinta pada liriknya...subhanAllah ^_^ ... disebabkan itulah teragak ana nak mengepost lirik ni,, bagi sape2 yg tak pernah dengar lagi,, ana galakkan dengar..tak rugi tunggu internet loading lama-lama, memakan gigs broadband n macam lagi.....memang meruntun hati....rasa nak menitis air mata tatkala bait2nya menggamit kerinduan yang tak terhingga pada Rasulullah....



 Waktu menjadi jarak kau dan aku, 
 Tiada kenangan masa di sisimu,
Hinggaku merasa sungguh berduka lara,
 Kerana kita tidak sempat bersama,
Ingin ku tatap wajahmu sepuasnya.

 Bicara ini ku luahkan kepadamu,
 Di kala ini sendu menghimpit kerana rindu,
 Tiada yang dapat ku pulangkan bagi membalas jasamu,
 Hanya selawat ke atasmu.

 Andai dapat bersamamu kekasih,
 Walau sekejap ingin aku menyatakan,
 Bahawa aku sangat merindui kamu.

 Bicara ini ku luahkan kepadamu,
 Di kala ini sendu menghimpit kerana rindu,
 Tiada yang dapat ku pulangkan bagi membalas jasamu,
 Hanya selawat tulus ikhlas kepadamu...

maaf ana tak dapat nak post videonya, ( ada problem) tapi anda semua boleh la klik link di bawah.. 

https://www.youtube.com/watch?v=RIisMd0X_Es

rindu rasulullah tak?? kalau rindu jom kita sama-sama selawat 'sollu ala nabiy' dan cuba untuk amalkan sunnah baginda semaksima mungkin..... TABARAKALLAH ! ^_^


Tuesday, 4 June 2013

perempuan vs MUSLIMAH


Beza Antara Perempuan & Muslimah 

:: Perempuan ::

Apabila teruna memerhatikannya,
Perempuan akan membalas renungan matanya ..

Apabila teruna mendekati selangkah, 
Perempuan datang berpuluh langkah ..

Apabila teruna memujuk rayu, 
Perempuan lemah dalam pangkuannya ..

Apabila teruna memberi harapan, 
Perempuan hanyut dalam angan langkah ..

:: Muslimah ::

Apabila teruna memandang nya, 
Muslimah tunduk mengelak panah syaitan ..

Apabila teruna mendekati selangkah, 
Muslimah berundur beribu langkah ..

Apabila teruna memujuk rayu, 
Muslimah anggap itulah kalimah iblis ..

Apabila teruna menutur harapan indah, 
Muslimah yakin janji-Nya lebih bahagia di sana ..

Kerana Muslimah mengerti dan menyedari 
Akan erti maruah peribadi sejati 

Yang diselaputi iman yang hakiki 
Yang tidak mudah dicemari…

~ MUJAHADAH CINTA ~



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...