Pages

Ads 468x60px

Sunday, 28 July 2013

SeMaLaM & HaRi InI ^_^

bismillahirrahmanirrahim wa salamun aklaikum >>>>
Sollu ala nabiy !!

pantasnya masa berlalu..ramadhan pun sudah masuk ke 19 hari..pejam celik pejam celik usiaku pun hampir 19 tahun..

bagaikan semalam ku baru pandai bertatih, berjalan dan berlari..
bagaikan semalam ku terdengar ketawa teman sepermainanku main kejar sama2 di belakang rumah..
bagaikan semalam ku baru melihat tadika, memakai pakaian seragam baru dengan penuh semangat..
bagaikan semalam ku baru belajar abc, 123 dan alif ba ta...
bagaikan semalam ku terbayang rotan ayah yang berbekas di kaki..
bagaikan semalam ku melihat wajah nenek, satu2 nya nenek yang masih hidup ketika ku lahir sedangkan ku tak pernah merasa punyai atuk..
bagaikan semalam ku lihat wajah mak ayah yang masih hitam rambutnya..
bagaikan semalam ku lihat hati adik-beradikku kuat bertaut ketika zaman bujangnya..

namun....

ku mengerti walau sepandai mana ku berjalan dan berlari, ku tetap akan tersungkur..
teman yang selalu bermain denganku sudah merantau jauh, bila dapat bersama seperti dulu lagi ku pun tidak tahu..
semakin ku melangkah ke alam persekolahan/pendidikan yang baru, pakaiannya turut berubah..
bacaan dan kiraanku juga semakin lancar sehingga bahasa arab dan matematik menjadi subjek kegemaranku..
adakalanya rotan ayah akan singgah di tubuhku tak kira tempat, hatta pernah mencampak kami adik beradik dalam kolah mandi..
satu-satunya nenek yang ku ada akhirnya pergi buat selama2nya ketika ku darjah 5, dan ketika itu ku diserang demam cecair..
wajah insan yang amat kusayang sepenuh hati iaitu mak dan ayah kini rambutnya telah memutih kepala..
adik beradikku kini semua telah mempunyai keluarga sendiri, tak dapat nak bersama selalu macam dulu lagi...

tapi...

hari ini walau ku tersungkur beribu kali, ku tetap bisa bangkit kembali atas sebuah kalimah 'bertatih' yang mak ku ajar sewaktu ku baru nak belajar berjalan, biarpun lambat sekurang-kurangnya ku berhati-hati agar tak jatuh atas sebab yang sama..
hari ini biarpun teman sepermainanku sudah tidak tahu ke mana, namun Allah sentiasa hadirkan teman yang semakin ramai, yang lebih baik buatku untuk bersama-sama mengembara..
hari ini pakaian yang ku pakai semakin baik dari sebelumnya, bukan semata ilmu dunia namun ilmu agama yang mewajibkan berpakaian mengikut syariat lebih utama..
hari ini ku telah hampir2 menggenggam masa depanku yang ingin mendalami ilmu bahasa arab, beruntung rasanya bakal berkhidmat untuk agama, sungguh bahasa arab asas agama Islam !..
hari ini ingin sekali ku memeluk ayah sepenuh hati kerana rotannya itu yang menjadikan ku insan seperti mana ku sekarang, marahnya bukan kebencian tapi tanda sayang <3..
hari ini kampungku tiada makna lagi tanpa arwah nenek, yang ada hanyalah sebuah pusara untuk tatapan sanak saudara, ku akui ku amat merinduinya..
hari ini uban yang memutih hampir memenuhi semua rambut mak dan ayah, kulit yang semakin berkedut menandakan semakin bertambah usia mereka, pancaindera yang semakin berkurang powernya, penyakit yang bermacam-macam menimpa, jika ada sahaja perkara yang melukai dan menyedihkan hatinya, pasti cepat je air mata membasahi pipi..
hari ini walau adik beradikku terpaksa berlaku adil pada keluarga di sini dan mentua, namun ku bahagia kerana di universiti Allah memberikan ku sebuah keluarga baru..bukan sekadar ukhwah biasa tapi ku sudah anggap mereka seperti darah daging sendiri........

jatuh bangun dalam perjalanan meniti kehidupan itu perkara biasa... apa yang kita alami dulu bukan sekadar sejarah tapi itulah sebenarnya ibrah dan hikmah.. apa yang kita jadi hari ini adalah kerana SEMALAM ! jika tiada SEMALAM takkan adanya HARI INI !>> wallahu a'lam << sayang semua kerana Allah..kerana dirimu begitu berharga ! intan payung sekalian ^_^Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...