Pages

Ads 468x60px

Tuesday, 19 March 2013

ohh EXAM !!!!

bismillahirrahmanirrahim.......

alhamdulillah, bersyukurlah kerana masih lagi diberi peluang oleh Allah untuk terus bernafas lagi pada hari ini.. moga kita tak lupa mengapa Allah menghidupkan kita hingga ke saat ini.. apakah tujuannya, ya sahabat-sahabat? emmm,, fikir-fikirkan ye !!!!!

sementara menunggu exam adab nusus pada jam lapan malam ini, terasa ingin mengisi kekosongan masa dengan menaip apa sahaja yang terlintas di fikiran.. cewahh,, sempat lagi nak berblog ye.. bukan apa, balik kelas dari pagi sampai ke petang sure otak yang dah letih ni perlukan rehat.. daripada tidur baik kita buat sesuatu yang berfaedah ye tak?? lagipun tak baik tidur selepas asar.. mewarisi sifat kepapaan... dah la malam ni nak exam,, risau akan jadi blurr pula... hehe.. ^_*

EXAM?? EXAM?? EXAM?? emm,, dengar perkataan ni je dah cukup membuatkan majoriti student tak tidur malam, stay up sehingga lewat pagi, ada yang sanggup berlapar, dan macam-macam lagi.. bagi mereka, sesaat yang berlalu tu sangat sayang untuk dibazirkan.. itulah ragam kebanyakan student yang bakal menghadapi exam !! ada yang lagi sejam nak mula exam dah mula sakit perut, time-time tu je tetiba perut jadi lawas.. hehe.. biasalah, ana pun selalu je rasa macam tu.. sakit perut plus cuak tu memang dah sebati.. badi exam kut ! hikhik...

satu lagi yang ana perasan kebiasaannya bila exam semakin menghampiri, musolla akan penuh.. pukul 5 pagi dah ada orang kat musolla.. secara husnu zon, sudah pasti mereka cuba untuk mendekatkan diri kepada Allah.. dah saat-saat genting macam tu hanya Allah je yang boleh tolong.. tak kiralah kita hebat macam mana pun,, jangan sombong dan terlalu yakin dengan kelebihan yang kita ada.. kuasa Allah siapa yang tahu? kan kan kan??

nak kata manusia ni bila dalam keadaan susah,, baru nak ingat Allah.. pengalaman ana masa sekolah menengah dulu, time nak exam PMR dan SPM, pukul 5 pagi dah ramai ke musolla untuk berqiyamullail.. lepastu rasa macam tak nak keluar daripada musolla,, rasa nak stay terus dalam tu.. rasa tenang yang amat sangat bila kekerdilan diri ini terasa pada pandangan Allah.. subhanAllah !!! anda semua pernah rasa tak? cumanya nak kata, janganlah sebab kita nak exam, time tu je kita melipatgandakan ibadah, bila exam dah selesai, ibadah yang kita buat tu dilupakan begitu sahaja.. sepatutnya, dah selesai exam tu kita kena lipatgandakan lagi ibadah, supaya Allah lembutkan hati pemeriksa untuk menanda kertas dengan senang hati dan dada yang lapang.. pemeriksa itu manusia biasa juga yang mana hati dan moodnya boleh berubah-ubah.. ingatlah !! Allah itu memegang hati hamba-hambaNya.. jangan risau, bila kita bergantung kepada Allah, natijahnya akan kheir sahaja.. sentiasa tajdid niat !! moga usaha tak jadi sia-sia....

walau apa pun, exam ni cuma ujian duniawi.. bilamana kita diuji oleh Allah dengan sesuatu yang lebih sukar, sehingga tak tertanggung rasanya untuk terus bertahan, maka formulanya tetap sama.. dekatkanlah diri dengan Allah.. mintalah Allah pinjamkan secebis kekuatan,, memang kadang-kadang kita rasa macam dah nak putus asa... tapi,,,,, nanti dulu !!!! jangan mudah menyerah !!! Allah itu tetap ada.. meskipun di saat itu kita berseorangan tiada siapa yang menemani, Allah tetap ada untuk kita... Allah dengar setiap luahan hati kita !! Dia tahu apa yang terbaik untuk kita.. percayalah,, cuba tarbiyah hati untuk sentiasa yakin dengan pertolonganNya...



niat di hati nak tulis sikit je, terpanjang sikit pulak.. hehe.. sikit je.. apa-apa pun,, bittaufiq wannajah !! setiap ujian ada hikmahnya.. jangan mudah menyerah kerana kita ini adalah JUNDULLAH !!! siapa kita?? kita ini pejuang ISLAM, pejuang AGAMA... jangan risau,, Allah sentiasa ada untuk membantu.... ^_^

ana akhiri coretan ana pada post kali ini dengan satu quotes :

dalam bahagia Allah menyisipkan duka,
agar kita tahu ada himkah di sebalik air mata...
dalam harap Allah menyisipkan resah,
agar kita sedar untuk iringi doa dengan sepenuh pasrah...
dalam juang pun Allah letakkan lelah,
agar kita ingat betapa mahalnya istiqomah...

jap,, ada lagi satu !!! 

HAPPINESS will never come
to those who fail to
appreciate the blessings they already have..
say ALHAMDULILLAH
every moment of life..
^_______^

selamat menempuhi imtihan (exam) !! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...